

Basic Science Summer School 11 – 15 June 2023

Course directors:

Dr Gemma Vilahur: Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona (Spain) Dr Giuseppina Caligiuri: National Institute of Health and Medical Research (INSERM home), Paris (France)

Sunday, 11 June

Day 1: Opening keynote plenary lecture

19:15 – 20:15	Get together refreshments	60 min
18:15 – 19:15	The cardiovascular disease continuum: the need of precision medicine to improve patient care	60 min
18:00 – 18:15	G. Caligiuri & G. Vilahur: Welcome	15 min

Monday, 12 June

Day 2: The Endothelium

09:00 - 09:45	Shear stress and atherosclerosis	45 min
09:45 – 10:30	Endothelial metabolism in obesity	45 min
10:30 - 11:00	Break - poster area	30 min

Day 2: Atherosclerosis & Thrombosis

11:00 - 11:45	Giuseppina Caligiuri: CD31 as a therapeutic Target	45 min
11:45 – 12:30	Gemma Vilahur: Update in atherothrombotic disease	45 min
12:30 - 13:30	Lunch Break	60 min

Day 2: Coronary Microvascular Disease

15:00 - 15:30	Break - poster area	30 min	
14:15 – 15:00	A Clinician's Approach to Coronary Microvascular Disease	45 min	
13:30 - 14:15	Pathophysiology of Coronary Microvascular Dysfunction	45 min	



Day 2: Novel Insights Into Ischemic Heart Disease And Heart Failure		
15:30 - 16:15	Monocytes subsets: heterogenity and function	45 min
16:15 - 17:00	Cardio-oncology: The next frontier in heart failure research?	45 min
17:00 - 18:00	Poster discussions : oral presentations	60 min

· · '----.

Tuesday, 13 June

Day 3: Novel Insights Into Heart Failure

09:00 - 09:45	Pathophysiology of Heart Failure: HFpEF, HFrEF, and everything in between	45 min
09:45 – 10:30	Targeted Therapies in Genetic Dilated and Hypertrophic Cardiomyopathies.	45 min
10:30 - 11:15	Break - poster area	45 min

Day 3: Cardioprotection: where do we stand in 2023

11:15 – 11:45	Cardioprotection by ischemic conditioning	30 min
11:45 – 12:30	Cardioprotection through pharmacological conditioning	45 min
12:30 – 13:30	Lunch Break	60 min

Day 3: Cardiac regeneration

14:15 – 15:00	Stem cell-based approaches for cardiac regeneration	45 min
15:00 - 15:30	Break - poster area	30 min

Day 3: Cardiac and vascular development

15:30 – 16:15	Heart development and congenital structural heart defects	45 min
16:15 – 17:00	Determinants of arterio-venous fate	45 min
17:00 - 18:00	Poster discussions: oral presentations	60 min

Wednesday, 14 June

Day 4: Epigenomics and transcriptomics

09:00 - 09:45	Transcription factors driving lymphangiogenesis	45 min
09:45 - 10:30	Epi-Drugs in Heart Failure	45 min
10:30 - 11:00	Break - poster area	60 min



Day 4: Arrhythmic disorders

11:00 - 11:45	Relevance, opportunities, and limitations of experimental models for	45 min
	cardiac electrophysiology research	

Day 4: Extracellular vesicles

11:45 – 12:30	Exosomes in cardioprotection	45 min
12:30 - 13:30	Lunch Break	45 min

Day 4: Scientists of tomorrow

13:30 - 14:15	Outstanding achievement Award 2022: overcoming the hurdles on the way to Success	45 min
14:15 – 15:00	Scientists of Tomorrow: Who, when and why	45 min
15:00 - 15:30	Break - poster area	30 min
15:30 - 17:00	Poster discussions: oral presentations	1 hour 30 min

Thursday, 15 June

Day 5: Publishing your research

09:00 - 09:45	Writing the paper: what the journal editors expect	45 min
09:45 - 10:15	Break - poster area	30 min

Day 5: Closing keynote plenary lecture

10:15 - 11:00	COVID-19 and myocarditis: reality or fiction? OR Protecting the heart while	45 min	
	facing cancer : the ermerging field of cardio-oncology		

Day 5: Selected posters and prize session

	11:00 - 12:00	G Caligiuri, G Vilahur, P Evans, D.J Duncker	45 min	
--	---------------	--	--------	--